Αρχική > Uncategorized > Τι θα γίνει; Θα φέρει πίσω το ΠΑΣΟΚ και ο κινέζος τα 580 εκ ευρώ που ζημίωσαν τη χώρα πουλώντας χρυσό το 2003

Τι θα γίνει; Θα φέρει πίσω το ΠΑΣΟΚ και ο κινέζος τα 580 εκ ευρώ που ζημίωσαν τη χώρα πουλώντας χρυσό το 2003

27 Ιουλίου, 2011 Σχολιάστε Go to comments
Στα βουβά και κατακαλόκαιρο εισέπραξαν 200 εκατ. ευρώ για «καλύτερες επενδύσεις»Πούλησαν 20 τόν. χρυσού

(08.2003: Οι 20 τόννοι είναι 714.285 ουγγιές [1 ουγγιά 28 γραμμαρια], τον Αύγουστο του 2003 μια ουγγιά κόστιζε 365 $ άρα οι 20 τόννοι πουλήθηκαν 260 εκ $ ή 233 εκ € [1 € ήταν 1,115 $]
07.2011: Μια ουγγιά κοστίζει 1620 $ άρα οι 20 τόννοι θα πωλούνταν 1,157 δις $ ή 812 εκ.€
ΑΠΩΛΕΙΑ: 579 εκ €)

Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΖΙΩΤΗ
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ – 27/08/2003

Τις «ήσυχες ημέρες του Αυγούστου» επέλεξε η Τράπεζα της Ελλάδος για να πωλήσει στη διεθνή αγορά 20 τόνους χρυσού από τα αποθέματα της χώρας.

Η «επιχείρηση Χρυσοδάκτυλος» ολοκληρώθηκε με πλήρη μυστικότητα στα μέσα της προηγούμενης εβδομάδας, αποφέροντας στα κρατικά ταμεία περίπου 200 εκατομμύρια ευρώ.

Το όλο εγχείρημα εντείνει την ανησυχία που επικρατεί για τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας, τη στιγμή μάλιστα που ο πρωθυπουργός ετοιμάζεται να εξαγγείλει πακέτο κοινωνικών παροχών από το βήμα της Διεθνούς Εκθεσης στη Θεσσαλονίκη. Ωστόσο, πηγές της Τράπεζας της Ελλάδος διευκρίνισαν ότι η χώρα «δεν πωλεί -στην κυριολεξία πλέον- τα τιμαλφή της» για να πληρώσει τα χρέη της, αλλά προκειμένου να επιτύχει υψηλότερες αποδόσεις [sic… είδαμε πόσο υψηλές αποδόσεις πέτυχαν σε σχέση με τη σημερινή τιμή του χρυσού].

Διαθέσιμα 5 δισ. ευρώ

Τα συναλλαγματικά διαθέσιμα της Ελλάδας φτάνουν τα 5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων ένα μέρος αυτών είναι σε χρυσό, ο οποίος βρίσκεται στα θησαυροφυλάκιά της. Ανώτατο στέλεχος της ΤτΕ διευκρίνισε μάλιστα ότι ο χρυσός που ρευστοποιήθηκε αποτελεί ένα μικρό μόνο μέρος από τα συνολικά αποθέματα και διαβεβαίωσε ότι η χώρα δεν προτίθεται στο μέλλον να προχωρήσει εκ νέου σε πωλήσεις χρυσού.

Υποστήριξε, μάλιστα, ότι τα χρήματα που συγκεντρώθηκαν από την πώληση δεν θα «διοχετευτούν» άμεσα στο Δημόσιο Ταμείο, το οποίο θα επωφεληθεί μόνο εμμέσως από την υψηλότερη απόδοση που θα επιτύχει η ΤτΕ, ως βασικός μέτοχος της Τράπεζας.

Ωστόσο, δεν μπορεί να παραγνωριστεί η προσπάθεια που εδώ και αρκετό καιρό βρίσκεται σε εξέλιξη από ορισμένες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, οι οποίες προσπαθούν να επωφεληθούν από το χρυσό που διαθέτουν οι κεντρικές τους τράπεζες, προκειμένου να κλείσουν «τρύπες» του προϋπολογισμού ή να μειώσουν το ύψος του δημόσιου χρέους τους. Μάλιστα, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης φιλοδοξούσε οι σχετικές ρυθμίσεις να θεσπιστούν στη διάρκεια της ελληνικής προεδρίας, χωρίς όμως αυτό να γίνει εφικτό.

Η πώληση του χρυσού από τη χώρα μας έγινε με διακριτικότητα, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. Ολο το προηγούμενο διάστημα η Κεντρική Τράπεζα συνέλεγε κυρίως χρυσές λίρες από τις συναλλαγές του κοινού, τις οποίες στη συνέχεια μετέτρεψε σε ράβδους χρυσού. Ομως η ρευστοποίηση έγινε αντιληπτή στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας, όταν διαπιστώθηκε ότι η αξία των αποθεμάτων του χρυσού της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας -τα οποία συναθροίζονται στα αποθέματα χρυσού των επιμέρους κεντρικών τραπεζών της ζώνης του ευρώ- ήταν σημαντικά μειωμένη.

Τότε, η ΕΚΤ αναγκάστηκε να παραδεχτεί την πώληση από κάποια Κεντρική Τράπεζα των 20 τόνων χρυσού, χωρίς όμως να κατονομάσει τη χώρα. Η ΤτΕ, από την πλευρά της, διαβεβαιώνει ότι η ρευστοποίηση του χρυσού τής δίνει τη δυνατότητα να επιτύχει υψηλότερες αποδόσεις από εκείνες που προσφέρει το πολύτιμο μέταλλο. Συνακόλουθα, το ελληνικό Δημόσιο ως μέτοχος της Τράπεζας θα λάβει στο μέλλον υψηλότερο μέρισμα.

Ασφυξία προϋπολογισμού

Ωστόσο, η πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού καταδεικνύει την άμεση ανάγκη για έσοδα που αντιμετωπίζει το ελληνικό Δημόσιο προκειμένου να ελαχιστοποιηθούν οι αποκλίσεις. Ηδη το υπουργείο Οικονομικών, στην προσπάθειά του να τονώσει τα έσοδα, προτίθεται να προχωρήσει σε εκτεταμένους ελέγχους σε ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρήσεις.

Από την άλλη πλευρά, οι δαπάνες εμφανίζονται να αυξάνουν με ανεξέλεγκτο ρυθμό, ο οποίος ενισχύεται από τον πολιτικό κύκλο. Είναι ενδεικτικό ότι στο πρώτο εξάμηνο του έτους ο ρυθμός αύξησης των δαπανών ήταν υπερδιπλάσιος (12,6%) του προβλεπόμενου στόχου (5,2%).

  1. Δεν υπάρχουν σχόλια.
  1. No trackbacks yet.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: