Αρχική > Uncategorized > Συνεχίζουν οι ΠΑΣΟΚοι τα ευχαριστώ στις ΗΠΑ για τη βοήθειά τους… χωρίς να μας λένε ποια συγκεκριμένα είναι η βοήθειά τους

Συνεχίζουν οι ΠΑΣΟΚοι τα ευχαριστώ στις ΗΠΑ για τη βοήθειά τους… χωρίς να μας λένε ποια συγκεκριμένα είναι η βοήθειά τους

26 Ιουλίου, 2011 Σχολιάστε Go to comments
https://i2.wp.com/img.protothema.gr/1E4E1426B738A4480EB5A445DFE5493A.jpgΧθες ήταν η σειρά του Βενιζέλου που κάνει διακοπές στις ΗΠΑ να ευχαριστήσει τους Αμερικάνους για τη «συγκεκριμένη και πρακτική μορφή υποστήριξης» προς την Ελλάδα… χωρίς ωστόσο να μας αποκαλύψει και εμάς ποια είναι συγκεκριμένα η βοήθεια αυτή; Είναι οικονομική; Μας έδωσαν καμιά 100άρα δις δολ να ξεχρεώσουμε και δεν το ακούσαμε; Είναι στήριξη για τα εθνικά μας θέματα; Έβαλαν μήπως χέρι στην Τουρκία και δεν το καταλάβαμε;

Θα μας πει κάποιος επιτέλους πως μεταφράζεται πρακτικά η στήριξη των ΗΠΑ… και φυσικά δεν εννοούμε να μας πούνε ότι συμμετέχει στο ΔΝΤ άρα εμμέσως μας στηρίζει οικονομικά… γιατί στο ΔΝΤ συμμετέχει και η κουτσή Μαρία και όλοι βάζουν λεφτά ανάλογα με τις δυνάμεις τους…

Διαβάστε και την έκθεση ιδεών για την επίσκεψη Μπένυ στις ΗΠΑ:

Για μια «συγκεκριμένη και πρακτική μορφή υποστήριξης» από τις ΗΠΑ μίλησε ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, κλείνοντας την επίσκεψή του στην Ουάσινγκτον.

«Η υποστήριξη των ΗΠΑ είναι ισχυρή και είμαι σίγουρος ότι μπορεί να πάρει μια πολύ συγκεκριμένη και πρακτική μορφή. Συνολικά, η στήριξη που παρέχεται από τις ΗΠΑ είναι ιδιαίτερα σημαντική για την Ελλάδα, για την ευρωζώνη, τη διεθνή οικονομία και την παγκόσμια οικονομική διακυβέρνηση. Η υποστήριξη των ΗΠΑ, ιδίως μέσω του ΔΝΤ, είναι ζωτικής σημασίας για εμάς, αλλά και για τη διεθνή νομισματική σταθερότητα. Αν μπορώ να το πω, αυτή η υποστήριξη είναι προς το συμφέρον των ΗΠΑ ως ηγετική δύναμη της παγκόσμιας οικονομίας. Είμαστε εταίροι και σύμμαχοι» τόνισε ο κ. Βενιζέλος.

Και συμπλήρωσε: «Στα προηγούμενα δύο χρόνια, ως υπουργός Άμυνας, είχα την ευκαιρία να συνεργαστώ με την κυβέρνηση των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ, σε πολύ ευαίσθητα και κρίσιμα ζητήματα, όπως το Αφγανιστάν, τη Λιβύη, την καταπολέμηση της πειρατείας ή την καταπολέμηση της διεθνούς τρομοκρατίας. Στη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων, ως υπουργός Οικονομικών, βρίσκομαι στο πεδίο της μάχης του χρέους, του ελλείμματος και της οικονομικής ανάπτυξης. Σε αυτές τις τελευταίες εβδομάδες, είχα την ευκαιρία να δω πραγματικά τη θετική στάση των ΗΠΑ».

«Είμαστε αποφασισμένοι να αξιοποιήσουμε πλήρως αυτή την ευκαιρία (με τις αποφάσεις της συνόδου κορυφής). Σε ένα κλίμα πολιτικής συναίνεσης και κοινωνικής συνοχής, θα ενεργοποιήσουμε όλες τις δυνάμεις του ελληνικού έθνους, μέσα και έξω από την Ελλάδα» συμπλήρωσε.

Μιλώντας στο Peterson Institute for International Economics, με θέμα: «Ελληνική κρίση: προκλήσεις και ευκαιρίες», ο υπουργός επισήμανε ότι, στην περίπτωση της Ελλάδας, η κρίση είναι πιο περίπλοκη. Δεν είναι μόνο το υπερβολικό χρέος, αλλά και το υπερβολικό δημοσιονομικό έλλειμμα και το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών που αντανακλά σ’ ένα έλλειμμα ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας, καθώς και το υπερβολικό μέγεθος της κατανάλωσης σε σχέση με την παραγωγή.

Με στοιχεία κατέγραψε τις κυβερνητικές επιλογές και σχεδιασμούς για την αντιμετώπιση της κρίσης σε όλα τα επίπεδα, όπως τη δημιουργία ενός σύγχρονου φορολογικού συστήματος, τη δραστική μείωση της παραοικονομίας και την πάταξη της φοροδιαφυγής, την υιοθέτηση διαρθρωτικών αλλαγών, που θα κάνουν την ελληνική οικονομία ανταγωνιστική, προσθέτοντας επίσης ότι αυτό που απαιτείται είναι η άρση των περιορισμών και η μετατροπή της Ελλάδας σε φιλική χώρα στον τομέα των επενδύσεων.

«Το έργο αυτό είναι πολύ φιλόδοξο» υπογράμμισε, δεδομένου ότι η δραστική μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος πρέπει να επιτευχθεί μέσα σε τρία χρόνια. Πρόκειται για μια μετάβαση από ένα δημοσιονομικό έλλειμμα του 15,5% το 2009, σε πρωτογενές πλεόνασμα το 2012.

Ο υπουργός Οικονομικών μίλησε και για το ρόλο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, τονίζοντας ότι, αφού η Ελλάδα πέρασε πολλούς μήνες αβεβαιότητας, έχει ανακτήσει πλέον την αξιοπιστία της λόγω σημαντικών πολιτικών πρωτοβουλιών της.

Οι επιθέσεις από τις αγορές κατά της Ιταλίας και της Ισπανίας, σημείωσε, οδήγησαν σε πιο ώριμη στάση όσον αφορά στην ανάγκη να αναληφθούν σημαντικές πρωτοβουλίες για τη βιωσιμότητα του ελληνικού δημόσιου χρέους. «Η σταθεροποίηση της ελληνικής οικονομικής κατάστασης είναι ζωτικής σημασίας για την Ελλάδα, αλλά και για την αυτοπροστασία της ευρωζώνης» πρόσθεσε.

  1. Δεν υπάρχουν σχόλια.
  1. No trackbacks yet.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Αρέσει σε %d bloggers: