Αρχική > Uncategorized > Παρέμβαση του Συνηγόρου του Πολίτη, για καταγγελίες για άρνηση αναγραφής στοιχείων με λατινικούς χαρακτήρες σε ΑΤ και διαβατήρια από την ΕΛΑΣ

Παρέμβαση του Συνηγόρου του Πολίτη, για καταγγελίες για άρνηση αναγραφής στοιχείων με λατινικούς χαρακτήρες σε ΑΤ και διαβατήρια από την ΕΛΑΣ

25 Ιουλίου, 2011 Σχολιάστε Go to comments
Πολίτες που ζουν, ή δραστηριοποιούνται, στο εξωτερικό, ή έχουν αλλοδαπή καταγωγή, καταγγέλλουν ότι οι υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας αρνούνται να καταχωρίσουν στα δελτία αστυνομικής ταυτότητας και τα διαβατήρια, το ονοματεπώνυμό τους με λατινική γραφή, σύμφωνα με τον Συνήγορο του Πολίτη.

Η ανεξάρτητη αρχή επισήμανε στην ΕΛΑΣ ότι, σύμφωνα με τη νομοθεσία, οι υπηρεσίες της υποχρεούνται να αναγράψουν τα ονοματεπώνυμα όσων Ελλήνων πολιτών ζουν, ή δραστηριοποιούνται στο εξωτερικό, ή έχουν αλλοδαπή καταγωγή, σύμφωνα με τον τρόπο αναγραφής τους σε αλλοδαπά δημόσια έγγραφα, κατά παρέκκλιση του πρότυπου ΕΛΟΤ 743.

Η ΕΛΑΣ απάντησε ότι απορρίπτει τα αιτήματα των πολιτών με βάση γνωμοδότηση (αριθμός 9/2010) του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (ΝΣΚ), η εφαρμογή της οποίας είναι υποχρεωτική για τη διοίκηση. Ωστόσο, παραδέχεται ότι έχει αντιληφθεί το μέγεθος του προβλήματος, που δημιουργήθηκε, και για τον λόγο αυτόν υπέβαλε νέο ερώτημα στο ΝΣΚ. Παράλληλα, επεξεργάζεται πρόταση, που θα επιλύει το πρόβλημα.

Ο Συνήγορος του Πολίτη αναμένει τη νέα γνωμοδότηση του ΝΣΚ, καθώς και την υλοποίηση των προτάσεων της ΕΛΑΣ.

  1. Δεν υπάρχουν σχόλια.
  1. No trackbacks yet.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Αρέσει σε %d bloggers: