Αρχική > Uncategorized > Κύπρος: Η Εθνική Τράπεζα είναι ο μεγαλύτερος ξένος πιστωτής της Κύπρου

Κύπρος: Η Εθνική Τράπεζα είναι ο μεγαλύτερος ξένος πιστωτής της Κύπρου

25 Ιουλίου, 2011 Σχολιάστε Go to comments
Ελληνικές, γαλλικές και γερμανικές τράπεζες είναι οι μεγαλύτεροι ξένοι πιστωτές της Κύπρου, σύμφωνα με τα πανευρωπαϊκά stress tests που δόθηκαν πρόσφατα στη δημοσιότητα.

Οι ισολογισμοί των 88 ξένων τραπεζών που συμμετείχαν μαζί με τις δύο κυπριακές τράπεζες -τράπεζα Κύπρου και Marfin- στα stress tests περιλαμβάνουν συνολική έκθεση σε κυπριακό χρέος ύψους €0,9 δισ.

Το χρέος, σύμφωνα με την οικονομική ιστοσελίδα StockWatch, που κατέχουν οι ξένες τράπεζες αποτελεί περίπου το 8,5% του συνολικού κυπριακού χρέους ύψους €10,6 δισ. που είχε εκδοθεί μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2010.

Ο μεγαλύτερος ξένος πιστωτής της Κύπρου είναι η Εθνική Τράπεζα που κατείχε στο τέλος του 2010 κυπριακό χρέος ύψους €138 εκ.

Ακολουθεί η γαλλική BPCE με €128 εκ., η γερμανική Commerzbank με €128 εκ., η Eurobank με €122 εκ. και η BNP Baribas με €91 εκ.

Ορισμένες από τις ελληνικές τράπεζες με σημαντική παρουσία στην Κύπρο, όπως η Alpha Bank έχουν σχετικά μικρή έκθεση σε κυπριακό χρέος – μόλις €32 εκ.

Η Τράπεζα Πειραιώς έχει έκθεση €22 εκ.

Η γαλλική Societe και η βρετανική Barclays που έχουν επίσης παρουσία στην Κύπρο έχουν έκθεση €2 εκ. και €7 εκ., αντίστοιχα.

Οι δύο κυπριακές τράπεζες που μετείχαν στα stress tests έχουν δανείσει το κυπριακό δημόσιο με €1441 εκ., €1156 εκ. η Τράπεζα Κύπρου και €285 εκ. η Marfin.

Μεγάλο μέρος του χρέους κατέχει η Συνεργατική Κεντρική Τράπεζα (ΣΚΤ), εγχώρια και ξένα ταμεία προνοίας και ασφαλιστικά ταμεία.

Στο τέλος του 2010 η ΣΚΤ κατείχε €1436 εκ. σε κυπριακά χρεόγραφα, τα πλείστα εκ των οποίων λήγουν εντός της επόμενης πενταετίας.

  1. Δεν υπάρχουν σχόλια.
  1. No trackbacks yet.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: