Αρχική > Uncategorized > Το σχέδιο συμφωνίας της σημερινής συνόδου προβλέπει περικοπή του δημοσίου χρέους της Ελλάδας και κινδυνεύει να συνεπάγεται "στάση πληρωμών"

Το σχέδιο συμφωνίας της σημερινής συνόδου προβλέπει περικοπή του δημοσίου χρέους της Ελλάδας και κινδυνεύει να συνεπάγεται "στάση πληρωμών"

21 Ιουλίου, 2011 Σχολιάστε Go to comments
Το σχέδιο συμφωνίας της σημερινής συνόδου κορυφής προβλέπει περικοπή του δημοσίου χρέους της Ελλάδας και κινδυνεύει να συνεπάγεται «στάση πληρωμών», δήλωσε διπλωματική πηγή.

Επί του σχεδίου, το οποίο ετέθη στο τραπέζι των συνομιλιών σήμερα το πρωί, έπειτα από την επίτευξη γαλλο-γερμανικού συμβιβασμού κατά τη διάρκεια της νύκτας στο Βερολίνο, «θα πρέπει να συμφωνήσουν οι εταίροι ως προς το σύνολο σχεδόν των σημείων», πρόσθεσε η πηγή την οποία επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Σε επίμονες ερωτήσεις σχετικά με το εάν οι προτεινόμενες λύσεις θα έχουν ως αποτέλεσμα την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους και του ύψους των επιτοκίων που πρέπει να πληρώνει η χώρα, η διπλωματική πηγή δήλωσε: «Ναι».

«Υπάρχουν λύσεις που είναι πιθανόν να ερμηνευθούν ως στάση πληρωμών από τους οίκους αξιολόγησης», τόνισε ο διπλωμάτης υπενθυμίζοντας ωστόσο ότι η στάση πληρωμών «δεν κηρύσσεται από τα κράτη».

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είχε απειλήσει ότι, σε περίπτωση στάσης πληρωμών από την Ελλάδα, δεν θα δεχόταν πλέον ελληνικά κρατικά ομόλογα ως εγγύηση δανειοδότησης των ευρωπαϊκών τραπεζών, και ιδιαίτερα των ελληνικών τραπεζών.

Το σχέδιο συμφωνίας προβλέπει τη συμμετοχή των ιδιωτών πιστωτών της Ελλάδας, συμμετοχή η οποία «μέχρι στιγμής δεν έχει αποτιμηθεί», δήλωσε πηγή προσκείμενη στις διαπραγματεύσεις.

«Υπάρχει ένα φάσμα επιλογών που έχει αφεθεί στην πρωτοβουλία των ιδιωτών πιστωτών», δήλωσε η ίδια πηγή, αναφερόμενη στην δυνατότητα ανανέωσης της δανειοδότησης της Ελλάδας όταν λήξουν τα ελληνικά ομόλογα που έχουν στην κατοχή τους, αλλά επίσης και στην ανταλλαγή ομολόγων που βρίσκονται σε κυκλοφορία με ομόλογα μεγαλύτερης διάρκειας.

  1. Δεν υπάρχουν σχόλια.
  1. No trackbacks yet.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: