Αρχική > Uncategorized > Το προσχέδιο συμφωνίας της συνόδου κορυφής προβλέπεται να δοθεί στον ΕΜΧΣ η δυνατότητα επαναγοράς δημόσιου χρέους στις αγορές

Το προσχέδιο συμφωνίας της συνόδου κορυφής προβλέπεται να δοθεί στον ΕΜΧΣ η δυνατότητα επαναγοράς δημόσιου χρέους στις αγορές

21 Ιουλίου, 2011 Σχολιάστε Go to comments
Στο προσχέδιο συμφωνίας της σημερινής συνόδου κορυφής της ευρωζώνης στις Βρυξέλλες προβλέπεται να δοθεί στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας η άνευ προηγουμένου δυνατότητα της επαναγοράς του δημόσιου χρέους από τους επενδυτές στις αγορές, σύμφωνα με διπλωμάτες, σε ένα πρώτο βήμα προς τα ευρωομόλογα.

«Οι Γάλλοι εξασφάλισαν ότι ο (Ευρωπαϊκός) Μηχανισμός θα λάβει την άδεια στο μέλλον να αγοράζει δημόσιο χρέος στη δευτερογενή αγορά ομολόγων», εκεί όπου οι επενδυτές ανταλλάσσουν τους τίτλους δημόσιου χρέους μετά την πρώτη έκδοσή τους, δήλωσε ευρωπαϊκή πηγή στο Γαλλικό Πρακτορείο.

«Η συμφωνία βαίνει προς αυτήν την κατεύθυνση», δήλωσε άλλη πηγή, επιβεβαιώνοντας πληροφορίες που είχε δημοσιεύσει η γαλλική εφημερίδα «Λε Μοντ» στη σημερινή έκδοσή της.

Η πρόταση αυτή προέκυψε από τη συμβιβαστική λύση που επετεύχθη αργά χθες το βράδυ στο Βερολίνο όταν ολοκληρώθηκαν οι διαπραγματεύσεις διάρκειας επτά ωρών ανάμεσα στη γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και τον γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί.

Πρόκειται για μια διεκδίκηση εδώ και καιρό της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), η οποία είναι σήμερα η μόνη που μπορεί να κάνει κάτι τέτοιο για να ανακουφίσει τις τράπεζες της ευρωζώνης και η οποία έχει προειδοποιήσει επανειλημμένως ότι δεν έχει τα μέσα για να συνεχίσει αιωνίως στο δρόμο αυτό.

Η ιδέα είναι ότι το Ταμείο στήριξης των χωρών της ευρωζώνης, δηλαδή ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, θα μπορεί στο μέλλον να αγοράζει απευθείας ομόλογα χωρών που αντιμετωπίζουν δυσκολίες από επενδυτές στη λεγόμενη «δευτερογενή» αγορά. Αυτός είναι ένας τρόπος για να ανακουφιστούν ιδιαιτέρως οι ευρωπαϊκές τράπεζες που κατέχουν τίτλους που έχει υποτιμηθεί η αξία τους.

Το εργαλείο αυτό θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ιδιαίτερα για την Ελλάδα, σχολιάζει το Γαλλικό Πρακτορείο.

Σήμερα το Ταμείο αυτό μπορεί να αγοράζει δημόσιο χρέος μόνον από την λεγόμενη «πρωτογενή» αγορά, δηλαδή απευθείας από τα κράτη κατά την έκδοση των ομολόγων τους.

Σε ένα επόμενο στάδιο, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα μπορεί για παράδειγμα να προτείνει στους επενδυτές την ανταλλαγή τίτλων που έχουν επαναγοραστεί κατ’ αυτόν τον τρόπο με ομόλογα που είναι πολύ πιο σταθερά, τα οποία θα εκδίδει ο ίδιος με την εγγύηση όλων των χωρών της ευρωζώνης και επομένως την υψηλότερη δυνατή αξιολόγηση (ΑΑΑ), σύμφωνα με διπλωμάτη.

Η Γερμανία αντιτίθετο για καιρό σε αυτήν την επιλογή, καθώς απέρριπτε την ιδέα να μοιράζονται κατ’ αυτόν τον τρόπο την ευθύνη ενός εθνικού δημόσιου χρέους όλες οι χώρες της ευρωζώνης. Ωστόσο χαλάρωσε τη θέση της στο θέμα αυτό με αντάλλαγμα την εγκατάλειψη από το Παρίσι του σχεδίου του για τη φορολόγηση των τραπεζών ώστε να βοηθηθεί η Ελλάδα.

Αυτό συνιστά ένα πρώτο βήμα προς τα ευρωομόλογα, μια αμφιλεγόμενη αρχή, σύμφωνα με την οποία οι χώρες της ευρωζώνης θα «μοιράζονται» ένα μέρος του δημόσιου χρέους τους, πραγματοποιώντας από κοινού εκδόσεις ομολόγων, και ως εκ τούτου θα μοιράζονται τους κινδύνους, με τις πιο ισχυρές χώρες να προστατεύουν τις πιο εύθραυστες.

«Οι λύσεις που εξετάζονται δεν απέχουν πολύ από αυτό», δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ αναφερόμενος στα ευρωομόλογα.

Αντανακλώντας την ίδια άποψη, ο βέλγος πρωθυπουργός Ιβ Λετέρμ έκανε λόγο για την ύπαρξη «καλών προτάσεων (στο τραπέζι) για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής οικονομικής ενσωμάτωσης».

«Υπάρχουν τρεις επιλογές στο τραπέζι για τη συμβολή του ιδιωτικού τομέα (τράπεζες, επενδυτικά ταμεία) για τη βοήθεια στην Ελλάδα», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η ευρωπαϊκή πηγή.

Πρόκειται για μια επαναγορά μέρος του ελληνικού χρέους, μια ανταλλαγή των ελληνικών ομολόγων που κυκλοφορούν με άλλα μακρύτερης διάρκειας και τέλος ενός roll-over των ιδίων αυτών ομολόγων, δηλαδή μιας επαναγοράς των ομολόγων κατά τη λήξη τους, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Το σύστημα αυτό «α λα καρτ» θα υποβληθεί στις τράπεζες, πολλές από τις οποίες απέστειλαν εκπροσώπους τους στη σύνοδο κορυφής της ευρωζώνης στις Βρυξέλλες.

  1. Δεν υπάρχουν σχόλια.
  1. No trackbacks yet.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: