Αρχική > Uncategorized > Κύπρος: Η Γέρμανία πρόσφερε ηλεκτρογεννήτριες 2 μέρες μετά την έκρηξη αλλά τα κομμούνια προτίμησαν το "οθωμανικό"!!!

Κύπρος: Η Γέρμανία πρόσφερε ηλεκτρογεννήτριες 2 μέρες μετά την έκρηξη αλλά τα κομμούνια προτίμησαν το "οθωμανικό"!!!

21 Ιουλίου, 2011 Σχολιάστε Go to comments

Το Sigmalive εξασφάλισε και παρουσιάζει την αποκαλυπτική αλληλογραφία μεταξύ του Υπουργείου Εξωτερικών της Κύπρου και του αντίστοιχου υπουργείου της Γερμανίας όπου φαίνεται πως η Γερμανία δύο ημέρες μετά την τραγωδία, εκδήλωσε ετοιμότητα να παράσχει στην Κύπρο μία μονάδα με πέντε γεννήτριες, για να απαμβλύνει την ενεργειακή κρίση [παρόλ’ αυτά τα κομμούνια προτίμησαν να πέσουν στα γόνατα των Τουρκοκυπρίων του Ερντογάν!].

Η πρόταση της γερμανικής κυβέρνησης δεν απαντήθηκε ποτέ από την Κυπριακή Κυβέρνηση, παρά το γεγονός ότι θα έπρεπε να καλύψουμε μόνο τα έξοδα μετακίνησης και διαμονής του συνεργείου ειδικών που θα πραγματοποιούσε την εγκατάσταση και τα έξοδα λειτουργίας της μονάδας.

Σύμφωνα με την πρώτη επιστολή, η οποία φέρει ημερομηνία 13 Ιουλίου 2011, η κυπριακή πλευρά, εξέφρασε επίσημα την επιθυμία για αποστολή ηλεκτρογεννητριών στην Κύπρο.

Η Γερμανία με τη σειρά της, εξέτασε το ζήτημα αναφέροντας ότι υπάρχουν διάφορες επιλογές, η μία εκ των οποίων είναι μέσω του Ευρωπαϊκού Δικτύου ανακούφισης Καταστροφών, το οποίο μόλις λάβει το αίτημα, το διοχετεύει στα γερμανικά κρατίδια τα οποία ανταποκρίνονται αναλόγως. Πρόκειται για μια «αποτελεσματική διαδικασία ανταπόκρισης», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην επιστολή.

Ο Τμηματάρχης Νοτίου Ευρώπης, αρμόδιος για την Κύπρο στο Γερμανικό ΥΠΕΞ, Karlfied Bergner, σύμφωνα με τις επιστολές που εξασφάλισε το Sigmalive, ενημέρωσε την Κυπριακή πλευρά ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο παροχής πλοίου με δυνατότητα παραγωγής ηλεκτρισμού και ότι αυτό μπορεί να γίνει άμεσα. Στην επιστολή αναφέρεται επίσης, ότι ο κ. Bergner, πληροφόρησε την Κυπριακή πλευρά ότι στην Κύπρο θα βρισκόταν την επομένη, ο Γερμανός ΥΠΑΜ, με σκοπό να επιθεωρήσει γερμανικό στόλο, ενόψει κατάπλου γερμανικού υποβρυχίου στο λιμάνι Λεμεσού και με την ευκαιρία της εδώ παρουσίας του, θα ήταν σε θέση να ανακοινώσει την παροχή του πλοίου.

Η Κυπριακή πλευρά, όπως φαίνεται, δεν γνωστοποίησε, προς το παρόν, στην Γερμανία, τις προθέσεις της, παρόλο που στην επιστολή φαίνεται ότι πρώτη η Κύπρος ζήτησε βοήθεια. Στη επιστολή αναφέρεται επίσης ότι στάλθηκε από τη Γερμανία το ενδεικτικό κόστος μιας μονάδας με πέντε γεννήτριες.

Σε δεύτερη επιστολή, μια μέρα μετά, στις 14 Ιουλίου, ο κ. Bergner, πληροφόρησε την Κυπριακή πλευρά ότι η Γερμανία ανταποκρίνεται στο Κυπριακό αίτημα για αποστολή ηλεκτρογεννητριών, εν αναμονή προσφοράς από την πλευρά μας. Προσφορά η οποία δεν στάληκε ποτέ.

Εν τω μεταξύ, ο αν. Διευθυντής του Γραφείου του Υφυπουργού Εξωτερικών της Γερμανίας, Dr Κoch, παρότρυνε την Κυπριακή πλευρά να οριστικοποιήσει την αποδοχή της προσφοράς, ακόμα την ίδια μέρα, εάν αυτό καθίστατο εφικτό, ώστε να προλάβει η Γερμανία να προχωρήσει στη φόρτωση των ηλεκτρογεννητριών σε πλοίο, που θα έχει τη δυνατότητα να εξυπηρετήσει άμεσα.

Εξάλλου, σύμφωνα με πληροφορίες μας, η Γερμανία πρότεινε να στείλει εμπειρογνώμονες, με σκοπό να εκτιμήσουν τις ζημιές και να επισκευάσουν την Ναυτική Βάση «Ευάγγελος Φλωράκης». Η Γερμανική πρεσβεία, επιβεβαίωσε και τις τρεις προαναφερθείσες προτάσεις της Γερμανίας, στις οποίες η Κύπρος δεν έδωσε , προς το παρόν, οποιαδήποτε απάντηση.

Η Κυπριακή Πρεσβεία στο Βερολίνο, επιβεβαίωσε επίσης την πληροφορία. Εκπρόσωπος της Πρεσβείας, δήλωσε στο Sigmalive ότι η πρεσβεία ανέλαβε απλώς τη αρχική μεσολάβηση, μέχρις ότου γίνει η πρώτη επαφή και στη συνέχεια τα ινία ανέλαβαν τα αρμόδια τμήματα στην Κύπρο για να συνεχίσουν τις επαφές με τις Γερμανικές Αρχές.

«Μπαλάκι ευθυνών»

Το Υπουργείο Εξωτερικών, δια του Γενικού Διευθυντή του Νίκου Αιμιλίου, δήλωσε στο Sigmalive ότι το ΥΠΕΞ δεν έχει απολύτως καμία σχέση με το ζήτημα και ότι απλώς μετέφερε την απάντηση της Γερμανίας, στο Υπουργείο Εμπορίου, το οποίο σύμφωνα με τον κ. Αιμιλίου, είναι το πλέον αρμόδιο. «Εμείς διαδραματίσαμε ρόλο ταχυδρόμου. Τώρα, για πρώτη φορά ακούω από εσάς ότι δεν έχουμε αποδεχτεί ακόμα την πρόταση της Γερμανίας», κατέληξε ο Γ. Διευθυντής του ΥΠΕΞ.

Ο Υπουργός Εμπορίου Βιομηχανίας και Τουρισμού, Αντώνης Πασχαλίδης δήλωσε με τη σειρά του στο Sigmalive ότι, πέραν του Ισραήλ, καμιά άλλη χώρα δεν πρόσφερε τη δωρεάν βοήθεια της στην Κύπρο.

Όσον αφορά τη γερμανική βοήθεια, ο κ. Πασχαλίδης είπε ότι είχε λάβει πρόταση από τη Γερμανία στις 14 του Ιούλη και την έστειλε αμέσως στην Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας η οποία, σύμφωνα με τον υπουργό, είναι η αρμόδια. «Δεν αρνηθήκαμε τίποτε ακόμα ούτε απορρίψαμε την πρόταση της Γερμανίας, αλλά επεξεργαζόμαστε το θέμα».[Μέχρι πότε θα το επεξεργάζονται το θέμα;]

Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, σχετικά με την γερμανική πρόταση που ήρθε στην Κύπρο στις 13 και 14 του Ιούλη, αναφέρει ότι την επεξεργάζεται ειδική ομάδα τεχνοκρατών της ΑΗΚ, η οποία κατέχει όλες τις προτάσεις, από όπου και αν αυτές προέρχονται. Σε ότι αφορά το ηλεκτρικό ρεύμα από τα κατεχόμενα, η Αρχή αναφέρει ότι ήταν η πιο γρήγορη λύση.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαμε εξάλλου το απόγευμα με τον Πρόεδρο της ΑΗΚ, Χάρη Θράσου, μας ανέφερε ότι σήμερα ενημερώθηκαν για το θέμα, σημειώνοντας ωστόσο ότι μόλις 1 μεγαβάτ είναι η ισχύς ρεύματος που μπορούν να μας δώσουν.

Τονίζεται ότι η ΑΗΚ έχει στα χέρια της 120 προσφορές από ιδιώτες για γεννήτριες με παρεχόμενες ποσότητες πέραν των 30 μεγαβάτ, οι οποίες θα αξιολογηθούν και την Πέμπτη θα ληφθούν οριστικές αποφάσεις.

  1. Δεν υπάρχουν σχόλια.
  1. No trackbacks yet.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: