Αρχική > Uncategorized > Έλληνες στο Γκαίρλιτζ στα πλαίσια εκδήλωσης μνήμης για τους Έλληνες του Δ Σώματος Στρατού (1916)

Έλληνες στο Γκαίρλιτζ στα πλαίσια εκδήλωσης μνήμης για τους Έλληνες του Δ Σώματος Στρατού (1916)

21 Ιουλίου, 2011 Σχολιάστε Go to comments
Περίπου 90 Έλληνες επισκέπτες υποδέχθηκε στην αγορά του Görlitz στις 7 Μαΐου η κα. Gudrun Tack από το Σύλλογο EUROPA-HAUS GÖRLITZ e.V. Οι περισσότεροι από αυτούς ήταν απόγονοι των 7000 στρατιωτών και αξιωματικών του Δ’ Σώματος Στρατού, που οδηγήθηκαν στο Γκαίρλιτς κατά τη διάρκεια του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου από τον Συνταγματάρχη τους Ιωάννη Χατζόπουλο, σε υπό ειδικό καθεστώς αιχμαλωσίας, ώστε να διασφαλιστεί η ουδετερότητα της Ελλάδας [φώτο από κατάθεση στεφάνου σε έναν από τους 7 εναπομείναντες τάφους Ελλήνων στρατιωτών που πέθαναν κατά την τριετία 1916-19 στο Γκαίρλιτς].

Ανάμεσα στους καλεσμένους ήταν επίσης και αρκετοί Έλληνες που ενδιαφέρονται για την ιστορία. Τους επισκέπτες υποδέχθηκε στο Δημαρχείο της πόλης Görlitz (Γκαίρλιτς) ο Δήμαρχος κ. Joachim Paulick. Μεταξύ των επισκεπτών ήταν και ο Δρ Wolfgang Schultheiss, πρώην πρέσβης στην Αθήνα, ο κ.Παντελής Παντελούρης Σύμβουλος στην Ελληνική Πρεσβεία στο Βερολίνο και ο Αντώνιος Κολιάδης, Πρόξενος καθώς επίσης και ο συνταγματάρχης Βασίλειος Κουκουλομνάτης. Ο Δήμαρχος κ. Joachim Paulick, στην ομιλία του μεταξύ άλλων υπογράμμισε την επιρροή που άσκησαν οι Έλληνες κατά το χρονικό δάστημα της αυτοκρατορίας καθώς επίσης και τα ίχνη που άφησαν στον πολιτισμό και την κουλτούρα της πόλης. Τέλος ο Δήμαρχος παρουσίασε την εικόνα της εξέλιξης της ευρωπαϊκής πόλης Görlitz/Zgorzelec.

Ο Κωνσταντίνος Κουβέλης, πρόεδρος του Συλλόγου Exantas Berlin e.V., τόνισε μεταξύ άλλων ότι το βιβλίο του Γεράσιμου Αλεξάτου με τίτλο «Οι Έλληνες του Görlitz» είναι αυτό που ενεργοποίησε το ενδιαφέρον των συμπατριωτών για την ιστορία του Δ’ Σώματος Στρατού και την πολη Görlitz (Γκαίρλιτς).

Ακολούθησε ανταλλαγή δώρων και εγγραφή των Ελλήνων επισκεπτών στο βιβλίο επισκεπτών της πόλης ενώ παράλληλα ο Δήμαρχος κ. Joachim Paulick ανέλυε στους καλεσμένους την αρχιτεκτονική της αίθουσας του Δημαρχείου. Το απόγευμα οι Έλληνες επισκέπτες κατέθεσαν στεφάνια στους τάφους των αξιωματικών στο νεκροταφείο της πόλης. Από τους 130 ελληνικούς τάφους που υπήρχαν σήμερα έχουν μείνει 7 τάφοι.

Ο συγγραφέας κος Γεράσιμος Αλεξάτος έχει γράψει το βιβλίο «Οι Έλληνες του Γκαίρλιτζ 1916 – 1919». Πρόκειται για ένα βιβλίο που αναφέρεται στην ιστορία του Δ Σώματος Στρατού κατά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο. Μία άγνωστη αλλά σημαντικού ενδιαφέροντος ιστορία την οποία επανέφερε στην επιφάνεια μετά από 95 χρόνια ιστορικής λήθης ο συγγραφέας κος. Γεράσιμος Αλεξάτος με το βιβλίο του στο οποίο εξιστορούνται όχι μόνο πολιτικές και στρατιωτικές συγκυρίες του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, αλλά η προσωπική τύχη και μοίρα των στρατιωτών, των οποίων οι απόγονοι ζούν σήμερα σκορπισμένοι σε Ελλάδα και Γερμανία.

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και σπούδασε ηλεκτρολόγος μηχανικός στο Τεχνικό Πανεπιστήμιο του Βερολίνου. Τη δεκαετία του 80 εργάσθηκε σε διευθυντικές θέσεις σε ελληνικές βιομηχανίες. Από το 1988 μέχρι πρόσφατα εργαζόταν ως ερευνητής-ελεγκτής εφευρέσεων στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Ευρεσιτεχνών στο Βερολίνο. Παράλληλα ασχολήθηκε εντατικά και επί πολλά χρόνια με τη μελέτη, έρευνα, διαλέξεις και δημοσιεύσεις σε ειδικά ιστορικά θέματα ελληνογερμανικού ενδιαφέροντος. Οι Έλληνες του Γλαίρλιτς 1916-1919 είναι το πρώτο του βιβλίο.

Πηγή: http://sq-al.facebook.com/note.php?note_id=10150250564783013

Ένα βίντεο απο την επίσκεψη μπορείτε να δείτε εδώ http://www.ertv.de/
http://berlin-athen.eu

  1. Δεν υπάρχουν σχόλια.
  1. No trackbacks yet.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: