Αρχική > Uncategorized > Αναστολή του αυτόφωρου και των ποινών φυλάκισης για χρέη προς το Δημόσιο, που ισχύουν από 1ης Αυγούστου, ζητά η ΕΣΕΕ

Αναστολή του αυτόφωρου και των ποινών φυλάκισης για χρέη προς το Δημόσιο, που ισχύουν από 1ης Αυγούστου, ζητά η ΕΣΕΕ

19 Ιουλίου, 2011 Σχολιάστε Go to comments
http://parosantiparos.files.wordpress.com/2011/06/logo_esee1.jpgΝα ανασταλούν οι διατάξεις που προβλέπουν αυτόφωρο και ποινές φυλάκισης από την 1η Αυγούστου 2011 σε όσους δεν καταβάλλουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο άνω των 5.000 ευρώ, καθώς και διώξεις για ληξιπρόθεσμες ασφαλιστικές εισφορές, ζητά η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΣΕΕ, Βασίλη Κορκίδη, οι οφειλέτες του Δημοσίου για τους οποίους ισχύουν οι ποινές αυτοφώρου και φυλάκισης είναι 716.000, ενώ οι αντίστοιχοι οφειλέτες του ΙΚΑ που απειλούνται με μέτρα αναγκαστικής είσπραξης όπως η συντηρητική κατάσχεση εμπορευμάτων είναι 244.000.

Σε επιστολή προς τον υπουργό Οικονομικών, Ε. Βενιζέλο, για το θέμα των οφειλών προς το Δημόσιο, η ΕΣΕΕ αναφέρει ότι δέχεται σωρεία διαμαρτυριών από το σύνολο της επικράτειας καθώς «η ποινική καταστολή της οφειλής και η ρεαλιστική πια απειλή της φυλακής, έρχονται να προστεθούν στις λοιπές εισπρακτικές τακτικές, με τους δικαστικούς επιμελητές να εισβάλλουν στα καταστήματα την ώρα που λειτουργούν και να προχωρούν σε επιβολή μέτρων αναγκαστικής κατάσχεσης εμπορευμάτων και παγίων περιουσιακών στοιχείων, πολλές φορές ενώπιον πελατών και φιλοθεάμονος κοινού, που μαζεύεται για να παρακολουθήσει τη διαπόμπευση».

Τονίζει ακόμη ότι η απειλή του αυτοφώρου, τα «διαρκή» φορολογικά εγκλήματα και η ένταση των εισπρακτικών «επιδρομών» για χρέη προς το Δημόσιο, στέλνουν το λάθος μήνυμα σε λάθος χρόνο και οδηγούν τις πληττόμενες επιχειρήσεις στο βέβαιο κλείσιμο.

Στην αντίστοιχη επιστολή προς τον υπουργό Εργασίας κ. Γ. Κουτρουμάνη για τις οφειλές προς το ΙΚΑ και τον ΟΑΕΕ, η Συνομοσπονδία επισημαίνει ότι «αντιλαμβανόμαστε τη δυσχερή οικονομικών κατάσταση των φορέων κοινωνικής ασφάλισης, για την οποία δεν αισθανόμαστε ότι ευθύνονται οι μικροί και μεσαίοι έμποροι, ωστόσο για να συνεχίσει να υπάρχει ΟΑΕΕ πρέπει πρωτίστως να συνεχίσουν να υπάρχουν επιχειρήσεις για να καταβάλουν τις εισφορές τους». Αναφέρει, ακόμη, ότι στον ΟΑΕΕ ισχύει η παγκόσμια πρωτοτυπία, όταν οφείλει κανείς προσωπικές εισφορές εκτός του ότι χάνει την ασφάλιση, να μπαίνει και φυλακή.

Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, τέλος, σημείωνει χαρακτηριστικά ότι «το ελληνικό εμπόριο εδώ και ενάμιση χρόνο λειτουργεί υπό συνθήκες «selective default» ή σε αυστηρή μετάφραση «επιλεκτικής χρεοκοπίας», αφού στο τέλος κάθε μήνα ο κάθε μικρομεσαίος επιχειρηματίας «επιλέγει» ποια από τις υποχρεώσεις του θα πληρώσει, όχι γιατί δεν θέλει, αλλά γιατί δεν μπορεί».

  1. Δεν υπάρχουν σχόλια.
  1. No trackbacks yet.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: