Αρχική > Uncategorized > Κριτική από Ν.Δ. στους χειρισμούς της κυβέρνησης

Κριτική από Ν.Δ. στους χειρισμούς της κυβέρνησης

17 Ιουλίου, 2011 Σχολιάστε Go to comments
Εξαιρετικά προβληματισμένη για τους χειρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης ως προς τη διαχείριση του χρέους παραμένει η ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας, καθώς εκτιμά ότι οι κ. Γ. Παπανδρέου και Ευ. Βενιζέλος ενεπλάκησαν στη συζήτηση περί «επιλεκτικής χρεοκοπίας» χωρίς να έχουν εξασφαλίσει καμία από τις προϋποθέσεις για μία αποδοτική αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. Αντιθέτως, εκτιμούν οι συνεργάτες του κ. Αντ. Σαμαρά, η εισαγωγή του σεναρίου της επιλεκτικής χρεοκοπίας, πέραν του πανικού που προκαλεί στην κοινή γνώμη, δεν αποκλείεται να πυροδοτήσει πολύ δυσμενείς εξελίξεις, που ενδεχομένως θα προσεγγίζουν αυτή καθεαυτή τη… χρεοκοπία.

Στη λεωφόρο Συγγρού εκτιμάται ότι, για μία ακόμη φορά, η κυβέρνηση δεν διαπραγματεύθηκε και επισημαίνουν ότι ούτε ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κ. Τρισέ έχει συμφωνήσει στην, χωρίς όρους, παροχή ρευστότητας προς τις ελληνικές τράπεζες, για όσο διάστημα η χώρα τελεί υπό καθεστώς «επιλεκτικής χρεοκοπίας», ούτε βέβαια έχει διαμορφωθεί ο μηχανισμός αναδιάρθρωσης και εγγύησης του ελληνικού χρέους.

«Αλλαγή πολιτικής»

Χθες, ο σύμβουλος του κ. Αντώνη Σαμαρά κ. Χρυσ. Λαζαρίδης επέμεινε (Φλας) πως ανεξαρτήτως των εξελίξεων στο ζήτημα του χρέους μείζων προτεραιότητα παραμένει η αλλαγή της ακολουθούμενης δημοσιονομικής πολιτικής προκειμένου να εισέλθει η οικονομία σε κύκλο ανάπτυξης.

Υπό την έννοια αυτή, η Ν. Δ. υποδέχθηκε τη συμφωνία με την Ε.Ε. για περιορισμό της κρατικής συμμετοχής στα προγράμματα του ΕΣΠΑ, επισημαίνοντας πάντως ότι η κυβέρνηση, αντί να θριαμβολογεί, θα έπρεπε να κάνει αυτοκριτική για τη μεγάλη καθυστέρηση. Ο εκπρόσωπος του κόμματος κ. Γ. Μιχελάκης υπενθύμισε ότι τη σχετική πρόταση είχε υποβάλει ο κ. Σαμαράς «από τον Φεβρουάριο του 2010. Από τότε μέχρι σήμερα χάθηκε πολύτιμος χρόνος, με δυσμενείς συνέπειες στην πραγματική οικονομία, την επιχειρηματικότητα, την απασχόληση, αλλά και την προώθηση των μεγάλων έργων, όπως οι 5 μεγάλοι αυτοκινητόδρομοι», επεσήμανε.

Στη συζήτηση περί «χρεοκοπίας» παρενέβησαν η επικεφαλής των γαλάζιων ευρωβουλευτών κ. Μαριέττα Γιαννάκου («έχει αποτελέσματα τα οποία είναι ασαφή και άγνωστα… το σωστό είναι να μην οδηγηθούμε σε κανένα είδος επίσημης χρεοκοπίας, είτε αυτή είναι selective είτε είναι οτιδήποτε» είπε στη ΝΕΤ), αλλά και ο στενός συνομιλητής του κ. Σαμαρά, εκ των νέων υποψηφίων του κόμματος, κ. Φαήλος Κρανιδιώτης ο οποίος και έκανε λόγο περί γελοιότητος. «Η χρεοκοπία είναι χρεοκοπία. Είτε είναι επιλεκτική, είτε ολική, είτε μερική, αυτή η γελοιότητα, το λέμε στα αγγλικά αλλά δεν μεταφράζεται, θα μπορούσε να στηθεί ολόκληρη επιθεώρηση στο Δελφινάριο».

Σοβαρές αντιδράσεις εξακολουθεί να προκαλεί και η προχθεσινή αναφορά του κ. Ευ. Βενιζέλου στην ανάγκη επίδειξης «στρατιωτικής πειθαρχίας» από την αντιπολίτευση. «Ελπίζω ότι του ξέφυγε…» σχολίασε ο κ. Λαζαρίδης, με το δεικτικό ερώτημα «σε ποια γλώσσα θα δίδονται τα παραγγέλματα;».

Των Ελλης Τριανταφυλλου – Γιωργου Π. Τερζη/ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

  1. Δεν υπάρχουν σχόλια.
  1. No trackbacks yet.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: