Αρχική > Uncategorized > Η τρόικα επαινεί την Ιρλανδία που διαπραγματεύτηκε το δάνειο και πέτυχε επιτεύξιμους στόχους

Η τρόικα επαινεί την Ιρλανδία που διαπραγματεύτηκε το δάνειο και πέτυχε επιτεύξιμους στόχους

14 Ιουλίου, 2011 Σχολιάστε Go to comments
Το δημοσιονομικό πρόγραμμα της Ιρλανδίας προχωρά καλά και πετυχαίνει τους στόχους του, εκτιμούν στην έκθεσή τους για το πρόγραμμα διάσωσης της χώρας η Ευρωπαϊκή Ένωση, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

«Η Ιρλανδία κάνει καλή πρόοδο. Δεν υπάρχει κάποιος στόχος που να μην έχει επιτευχθεί», δήλωσε ο Ίστβαν Σέκελι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε στο Δουβλίνο.

Η Ιρλανδία έλαβε δάνειο ύψους 85 δισεκατομμυρίων ευρώ τον περασμένο Νοέμβριο, όταν η τραπεζική και δημοσιονομική κρίση της απείλησαν να αποσταθεροποιήσουν το ευρώ. Το δάνειο χορηγήθηκε υπό τους όρους της αναμόρφωσης του τραπεζικού και δημοσιονομικού συστήματος της χώρας και σε τριμηνιαία βάση η τρόικα εξετάζει αν επιτυγχάνονται οι στόχοι που έχουν τεθεί.

Ο Ατζάι Τσόπρα, ο επικεφαλής του ΔΝΤ για την Ιρλανδία, επισήμανε ότι υπάρχουν ενδείξεις για «θετική ανάπτυξη της ιρλανδικής οικονομίας». «Οι τράπεζες αναδιαρθρώθηκαν. Το δημοσιονομικό πρόγραμμα προχωρά. Η ανταγωνιστικότητα βελτιώνεται. Η κυβέρνηση έχει την πολιτική βούληση και την αποφασιστικότητα για την εφαρμογή του προγράμματος», τόνισε.

Ο υπουργός Οικονομικών της Ιρλανδίας, Μάικλ Νούναν, χαιρέτισε τα συμπεράσματα της τρόικας. «Είμαι ικανοποιημένος που η αποστολή συμπέρανε ότι η Ιρλανδία πετυχαίνει όλους τους όρους και τους στόχους του προγράμματός μας. Πετύχαμε τους δημοσιονομικούς στόχους, τους τραπεζικούς, τους διαρθρωτικούς. Η μεγάλη αναδιάρθρωση των τραπεζών ήταν ο πιο δύσκολος στόχος αυτού του τριμήνου», είπε.

Κατά την εβδομάδα που έμειναν στην Ιρλανδία εξετάζοντας αν η χώρα έχει κάνει την απαραίτητη πρόοδο για να διασφαλιστεί η εκταμίευση της επόμενης δόσης του δανείου οι Τσόπρα, Σέκελι και Κλάους Μαζούχ (της ΕΚΤ) συναντήθηκαν με στελέχη της αντιπολίτευσης, εκπροσώπους της κυβέρνησης και των κοινωνικών εταίρων. Στις συνομιλίες που είχαν λέγεται ότι κυριάρχησαν τα μέτρα λιτότητας που προβλέπεται να συμπεριληφθούν στον προϋπολογισμό του Δεκεμβρίου. Για να παραμείνει το πρόγραμμα στην ορθή πορεία θα πρέπει να εξοικονομηθούν στον προϋπολογισμό αυτό άλλα 3,6 δισ. ευρώ.

Παρά τους επαίνους της τρόικας, στη χώρα εντείνονται οι ανησυχίες ότι το πρόγραμμα δεν λειτουργεί ικανοποιητικά. Οι φόβοι αυτοί ενισχύθηκαν και με την απόφαση του οίκου αξιολόγησης Moody’s να υποβαθμίσει την Ιρλανδία στην κατηγορία Ba1.

  1. Δεν υπάρχουν σχόλια.
  1. No trackbacks yet.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: