Αρχική > Uncategorized > O πρόεδρος της Commerzbank Μπλέσινγκ υπέρ της ταχείας αναδιάρθρωσης του χρέους της Ελλάδας

O πρόεδρος της Commerzbank Μπλέσινγκ υπέρ της ταχείας αναδιάρθρωσης του χρέους της Ελλάδας

13 Ιουλίου, 2011 Σχολιάστε Go to comments
https://i0.wp.com/cdn.economicsnewspaper.com/files/2011/06/44f7d_economy_german_Img_4_3_220_23987503.jpgΟ πρόεδρος της Commerzbank Μάρτιν Μπλέσινγκ τάσσεται υπέρ της ταχείας αναδιάρθρωσης του χρέους της Ελλάδας.

«Η αβεβαιότητα και δυσπιστία των πιστωτών ενισχύθηκε τις τελευταίες ημέρες, για αυτό και πρέπει να υπάρξει για την Ελλάδα άλλη λύση απότι η διαμόρφωση νέων πακέτων δανείων», είπε ο κ. Μπλέσινγκ στην εφ. Bild (Μπιλντ, 13.7.11).

Ο κ. Μπλέσινγκ θεωρεί μη ρεαλιστικά τα σχέδια για τη συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών στο νέο πακέτο βοήθειας για την Ελλάδα. «Μία καθαρά εθελοντική, αλλά ταυτόχρονα σημαντική συμμετοχή των ιδιωτών πιστωτών δυστυχώς δεν λειτουργεί. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να διαγραφεί ένα μέρος του χρέους της Ελλάδας. Διαφορετικά η χώρα δεν μπορεί να σταθεί στα πόδια της», λέει ο κ. Μπλέσινγκ. Ο ίδιος εκτιμά ότι «αυτό δεν θα ήταν ιδιαίτερα μεγάλος σεισμός για τις ιδιωτικές τράπεζες των χωρών της Ευρωζώνης».

Την άμεση αναδιάρθρωση του χρέους της Ελλάδας είχε ζητήσει ο πρόεδρος Commerzbank και με χθεσινό του άρθρο στην εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung „FAZ“ (Φραγκφούρτερ Αλγκεμάινε Τσάιτουνγκ 12.7.11). Ο κ. Μπλέσινγκ πρότεινε διαγραφή του 30% του ελληνικού χρέους και ανταλλαγή των ελληνικών ομολόγων με νέα τριακονταετούς διάρκειας με επιτόκιο 3,5%. Τα νέα ομόλογα θα πρέπει να έχουν την εγγύηση της Ευρωζώνης και το μοντέλο θα πρέπει να διαμορφωθεί έτσι ώστε να διευκολύνει, σε περίπτωση που χρειαστεί, και την Πορτογαλία και Ιρλανδία, υποστήριξε ο κ. Μπλέσινγκ. Με τον τρόπο αυτό το συνολικό χρέος της Ελλάδας μπορεί να μειωθεί από 250 δις στα 170 δις ευρώ. Ο κ. Μπλέσινγκ συνεκτιμά ότι αυτό το μέτρο θα εκληφθεί από τους οίκους αξιολόγησης ως στάση πληρωμών (Default) εκ μέρους της Ελλάδας.

Για πρώτη φορά πρόεδρος μεγάλης τράπεζας που έχει στην κατοχή της σημαντικό αριθμό ελληνικών ομολόγων τάσσεται ανοιχτά υπέρ της άμεσης αναδιάρθρωσης του χρέους της Ελλάδας. Η Commerzbank είναι η δεύτερη μεγαλύτερη ιδιωτική τράπεζα της Γερμανίας και υπολογίζεται ότι έχει στο χαρτοφυλάκιό της ελληνικά ομόλογα ύψους 2 δισ. ευρώ.

  1. Δεν υπάρχουν σχόλια.
  1. No trackbacks yet.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: