Αρχική > Uncategorized > Ντιντιέ Ρέϊντερς (υπ. Οικονομικών Βελγίου): "Δεν θα εγκαταλείψουμε τη Ελλάδα"

Ντιντιέ Ρέϊντερς (υπ. Οικονομικών Βελγίου): "Δεν θα εγκαταλείψουμε τη Ελλάδα"

13 Ιουλίου, 2011 Σχολιάστε Go to comments
https://i0.wp.com/cdn1.beeffco.com/files/poll-images/normal/didier-reynders_5644.jpgΥπό τον τίτλο «Δεν θα εγκαταλείψουμε την Ελλάδα», η γαλλόφωνη εφημερίδα του Βελγίου «LE SOIR» δημοσιεύει σήμερα συνέντευξη του υπουργού Οικονομικών του Βελγίου, Ντιντιέ Ρέιντερς

«Θα πρέπει πιθανόν να βοηθήσουμε τις ελληνικές τράπεζες, εάν η Ελλάδα προχωρήσει σε μερική στάση πληρωμών, ενώ η φερεγγυότητα των βελγικών τραπεζών δεν κινδυνεύει», αναφέρει ο Βέλγος υπουργός στη συνέντευξή του, το πλήρες κείμενο της οποίας είναι το εξής:

«ΕΡ: Λοιπόν, η Ευρώπη θα αφήσει την Ελλάδα να κάνει στάση πληρωμών;

ΑΠ: Το κείμενο της τελευταίας συνόδου της ευρωομάδας είναι ξεκάθαρο: Υπάρχει απόλυτη δέσμευση του Eurogroup υπέρ της χρηματοοικονομικής σταθερότητας της Ευρωζώνης. Υπάρχει, δηλαδή, δέσμευση να μην εγκαταλειφθεί η Ευρώπη ή οποιαδήποτε χώρα. Είχαμε τηρήσει την ίδια δέσμευση κατά τη διάρκεια της τραπεζικής κρίσης, λέγοντας ότι δεν θα εγκαταλείπαμε ποτέ ούτε έναν ιδιώτη που αποταμίευσε και ότι θα υποστηρίζαμε τις κύριες τράπεζες, υπό αυστηρούς όρους. Και τώρα, τα μέτρα που επιβάλλονται στην Ελλάδα είναι εξαιρετικά δύσκολα.

ΕΡ: Οι οίκοι αξιολόγησης όμως μιλάνε για στάση πληρωμών.

ΑΠ: Πήγα στο Λονδίνο και συζήτησα μαζί τους, αλλά χρησιμοποίησαν ένα επιχείρημα αρχής, λέγοντας: η λύση που προτείνετε είναι μερική στάση πληρωμών, είναι ο ορισμός μας. Εάν, όντως, θεωρούν ότι η εμπλοκή ιδιωτών επενδυτών, οι οποίοι δέχονται, εθελοντικά, να ανταλλάξουν ομόλογα, αντιστοιχεί με στάση πληρωμών, είναι η δική τους ανάλυση. Αυτό θα μπορούσε να έχει δυσάρεστο αντίκτυπο στα CDS, σε τίτλους και θα υποχρέωνε ορισμένα ιδρύματα να κάνουν ανακεφαλαιοποίηση. Είναι δική μας ευθύνη να δείξουμε ότι δεν μοιραζόμαστε αυτήν την ανάλυση και να πείσουμε την αγορά.

ΕΡ: Σύμφωνα με τον Ολλανδό υπουργό Οικονομικών, παρά ταύτα, το να προχωρήσει η Ελλάδα σε στάση πληρωμών παραμένει μία επιλογή.

ΑΠ: Ο Ολλανδός συνάδελφός μου έχει μία θέση απομονωμένη, η οποία εξηγείται από την εσωτερική πολιτική κατάσταση στη χώρα του.

ΕΡ: Αλλά τώρα, και άλλες χώρες έχουν «επιμολυνθεί»…

ΑΠ: Γι αυτό, πρέπει, τις επόμενες μέρες, να παρουσιάσουμε ένα σχέδιο φερέγγυο, ώστε να αποκατασταθούν τα χρηματοοικονομικά της Ελλάδας. Μία ομάδα εργασίας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας επεξεργάζεται αυτό το σχέδιο. Ειδάλλως, οι τράπεζες θα πρέπει να υπολογίσουν στους λογαριασμούς τους αποθέματα για τους ελληνικούς τίτλους, γεγονός που θα αντιστοιχούσε σε στάση πληρωμών, αφού θα υπήρχε ο φόβος ότι δεν θα μπορούσαν να αποπληρωθούν. Για να αποφύγουμε την εξάπλωση της κρίσης, οι χώρες πρέπει να συνεχίσουν τις προσπάθειές τους. Το δεύτερο ελληνικό πρόγραμμα εξυγίανσης πρέπει να υιοθετηθεί, ενώ θα χρειαστεί να βρούμε μία λύση για να ελαφρύνουν τα δημοσιονομικά της Ελλάδας, με συνδρομή του ιδιωτικού τομέα. Και εάν αυτό οδηγήσει τους οίκους να δηλώσουν ότι υφίσταται επιλεκτική στάση πληρωμών, τότε θα πρέπει να συνοδευτεί από σχέδιο ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών.

ΕΡ: Και οι βελγικές τράπεζες κινδυνεύουν να χρειαστούν ανακεφαλαιοποίηση;

ΑΠ: Δεν νομίζω ότι οι βελγικές τράπεζες είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένες. Η φερεγγυότητα τους είναι μεγάλη. Δεν κινδυνεύουν».

  1. Δεν υπάρχουν σχόλια.
  1. No trackbacks yet.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: