Αρχική > Uncategorized > ΕΕ: Καλεί το ΠΑΣΟΚ να πάρει πίσω απ’ τον Μυτιληναίο 17,4 εκ ευρώ που εξοικονόμησε λόγω μειωμένου τιμολογίου ΔΕΗ

ΕΕ: Καλεί το ΠΑΣΟΚ να πάρει πίσω απ’ τον Μυτιληναίο 17,4 εκ ευρώ που εξοικονόμησε λόγω μειωμένου τιμολογίου ΔΕΗ

13 Ιουλίου, 2011 Σχολιάστε Go to comments
https://dexiextrem.files.wordpress.com/2011/07/cebcceb9cf84ceb9cebbceb9cebdceb5cebfcf82.jpg?w=300Τα μειωμένα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος που χορήγησε η ΔΕΗ στην «Αλουμίνιον της Ελλάδος» την περίοδο 2007-2008 προσέφεραν αδικαιολόγητο πλεονέκτημα στην εταιρεία, κατά παράβαση των κανόνων της ΕΕ στον τομέα των κρατικών ενισχύσεων.

Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή η οποία ζητά από την Ελλάδα να ανακτήσει την ενίσχυση ύψους 17,4 εκατ. ευρώ από την αποδέκτρια εταιρεία. Η απόφαση αποτελεί συνέχεια διεξοδικής έρευνας που άρχισε τον Ιανουάριο του 2010. Η Επιτροπή κατέληξε ότι κατά τη σχετική περίοδο, η Αλουμίνιον της Ελλάδος επωφελήθηκε από τη διαφορά μεταξύ των προτιμησιακών τιμολογίων της και των συνήθων τιμών για τους μεγάλους βιομηχανικούς καταναλωτές, η οποία ισοδυναμεί με 17,4 εκατ. ευρώ. Τα προτιμησιακά τιμολόγια ανάγονται στα 1960 και επρόκειτο να λήξουν τον Μάρτιο του 2006. Ωστόσο, όπως αναφέρει η Επιτροπή, εφαρμόστηκαν εκ νέου από τον Ιανουάριο του 2007 έως τον Μάρτιο του 2008, ημερομηνία κατά την οποία η ΔΕΗ επέτυχε, ύστερα από έφεση, να τεθεί τέρμα στα τιμολόγια αυτά.

Σύμφωνα με την Επιτροπή, η τιμολογιακή διαφορά προσέφερε αδικαιολόγητο πλεονέκτημα στην Αλουμίνιον της Ελλάδος έναντι των ανταγωνιστών της, οι οποίοι έπρεπε να καταβάλλουν τα συνήθη τιμολόγια και, συνεπώς, προκάλεσε στρέβλωση του ανταγωνισμού.

Εξάλλου, η Επιτροπή εξέτασε τη χρηματοδότηση, από την κρατικής ιδιοκτησίας Δημόσια Επιχείρηση Αερίου, αγωγού φυσικού αερίου που συνδέει την Αλουμίνιον της Ελλάδος με το εθνικό δίκτυο μεταφοράς φυσικού αερίου, καταλήγοντας, στο συμπέρασμα ότι η χρηματοδότηση διεξήχθη σύμφωνα με τους όρους της αγοράς και ότι δεν συνιστά, συνεπώς, κρατική ενίσχυση. Και αυτό διότι η χρηματοδότηση αυτή δημιούργησε επαρκή απόδοση κεφαλαίου. Κατ’ εφαρμογή των κανόνων της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις, οι παρεμβάσεις του δημοσίου σε εταιρείες που ασκούν οικονομικές δραστηριότητες δεν συνιστούν κρατική ενίσχυση, εφόσον πραγματοποιούνται υπό όρους αποδεκτούς για έναν ιδιωτικό φορέα που ενεργεί βάσει των συνθηκών της αγοράς (αρχή του ιδιώτη επενδυτή που ενεργεί υπό συνθήκες οικονομίας της αγοράς).

  1. Δεν υπάρχουν σχόλια.
  1. No trackbacks yet.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: