Αρχική > Uncategorized > Θ. Νάκος: Ερώτηση για τις ευθύνες της Εθνικής Αρχής Αντιμετώπισης Ηλεκτρονικών Επιθέσεων (CERT), για την επίθεση χάκερ στην ιστοσελίδα της Βουλής

Θ. Νάκος: Ερώτηση για τις ευθύνες της Εθνικής Αρχής Αντιμετώπισης Ηλεκτρονικών Επιθέσεων (CERT), για την επίθεση χάκερ στην ιστοσελίδα της Βουλής

11 Ιουλίου, 2011 Σχολιάστε Go to comments
«Η πρόσφατη αποκάλυψη της επίθεσης που δέχθηκε η επίσημη ιστοσελίδα του Ελληνικού Κοινοβουλίου από ομάδα χάκερ, η οποία υπογράφει ως «Real Democracy Reverse Engineering», φέρνει και πάλι στο προσκήνιο την αδυναμία του κράτους να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά το ηλεκτρονικό έγκλημα, που αποτελεί πλέον βασική μορφή της εγκληματικότητας και στη χώρα μας.

Μολονότι υπό την εποπτεία της ΕΥΠ δραστηριοποιείται η Εθνική Αρχή Αντιμετώπισης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος (CERT) (δηλαδή Αρχή αρμόδια για την αντιμετώπιση και προστασία από ηλεκτρονικές απειλές-επιθέσεις κυρίως προς τον Δημόσιο Φορέα και τις κρίσιμες υποδομές της χώρας) και παρά το γεγονός ότι μόλις πρόσφατα η λεγόμενη ομάδα «Anonymous» διακήρυξε ότι ξεκινά σειρά επιθέσεων σε ιστοσελίδες δημοσίων οργανισμών και υπηρεσιών στην Ελλάδα για να υποστηρίξει το κίνημα των «αγανακτισμένων», η πολιτεία μοιάζει ανοχύρωτη απέναντι στις διαθέσεις των χάκερ και μάλιστα σε σημείο ώστε ακόμα και η ιστοσελίδα του Εθνικού Κοινοβουλίου, του κορυφαίου θεσμού της Δημοκρατίας μας, να γίνεται έρμαιο των επιθέσεών τους.

Τα ερωτήματα που ανακύπτουν είναι πολλά. Όπως, πώς πραγματοποιήθηκε η επίθεση ή ποια στοιχεία κατάφεραν τελικά να υποκλέψουν οι «εισβολείς».

Το κύριο ερώτημα, όμως, είναι ένα: Πώς προστατεύονται -αν τελικά προστατεύονται- οι ιστοσελίδες ευαίσθητων φορέων του Δημοσίου από ανάλογες επιθέσεις και αν η Εθνική Αρχή Αντιμετώπισης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος έχει κάποιο σχέδιο ή λαμβάνει κάποια μέτρα ώστε να προλαμβάνει αυτές τις επιθέσεις και να προστατεύει ευαίσθητα δεδομένα της χώρας.

Γιατί, δυστυχώς, φοβούμαστε ότι και στον τομέα του ηλεκτρονικού εγκλήματος, η Ελλάδα είναι «ξέφραγο αμπέλι»… ».

  1. Δεν υπάρχουν σχόλια.
  1. No trackbacks yet.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: